Úvod » Vaření, pečení » Rostlinné oleje

Vaření, pečení / Rostlinné oleje

Rostlinné oleje jsou důležitou složkou jídelníčku. Dělí se na dvě základní kategorie, rafinované (tepelně nebo chemicky upravené) a lisované za studena (panenské). Rafinované prošly procesem úpravy, díky kterému přišly o spoustu cenných látek. Přesto mají své uplatnění při přípravě pokrmů jako je pečení, smažení, kdy dokáží lépe zvládnout vysoké teploty.

Druhou kategorií jsou rostlinné oleje lisované za studena, tedy pomalými a šetrnými postupy, za nízké teploty a bez chemického ošetření. Takovéto oleje obsahují většinu cenných látek obsažených v původní surovině, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, podporují řadu metabolických procesů, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Oleje lisované za studena můžeme dále rozdělit na filtrované a nefiltrované.

Nefiltrované neprošly procesem úpravy (filtrací od kalu a pevných částí) a jsou uchovány ve své surové podobě, tedy i chuti i aroma. Některé oleje můžou být od těchto částic zbaveny přirozenou sedimentací,  usazením na dně nádoby a použití pouze čistého oleje na povrchu

Oleje lisované za studena se používají výhradně ve studené kuchyni a nejsou vhodné pro tepelné zpracování. Díky uchování si cenných látek jsou vhodné pro zpestření a obohacení výživné hodnoty pokrmů. Můžou se použít do salátů, dezertů, kaší, jakýchkoliv sladkých i slaných receptu po uvaření, všude tam kde je vhodné přidat tuk pro lepší konzumaci. Uplatnění najdou i v kosmetice pří péči o pleť


YzFmYT