Úvod » Ořechy, suché plody » Jáhly 500 g


        

Jáhly 500 g

 

Číslo produktu: 54468
Vaše cena bez DPH : 25 Kč
Vaše cena s DPH (15 %):
29 Kč

do košíku:
  ks  

Jáhly 500 g

Jáhly patřily mezi tradiční českou surovinu. Dříve se český stůl bez jáhel neobešel. Hospodyňky z nich pekly jahelníky s tvarohem a ovocem, vařily sladké kaše s medem a ořechy či je mastily slaninou a následně podávaly jako přílohu. Svatby, Velikonoce i Vánoce se nesly v jáhlovém stylu.

Z jáhel se dají vykouzlit chutné variace pokrmů od sladké jahelné kaše s ořechy a mákem, přes švestkový jahelník, meruňkové jahelné knedlíčky, kokosové kuličky, slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky.

Z minerálních látek obsahují např. hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo, zinek, vitamin B1 a B2.   

Výroba jáhel probíhá loupáním prosa, kdy vznikají malé žluté kuličky s průměrem asi jeden milimetr.

Délka vaření je cca 10-15 minut.

 

SLOŽENÍ: jáhly 100%

Průměrná energetická hodnota ve 100 g

Energetická hodnota:

1474/348

kJ / kcal

Bílkoviny:

13,0

g

Sacharidy:                    

71,0

g

-          z toho cukry:

0,7 

g

Tuky:                      

1,4

g

-          z toho nasycené mastné kyseliny:

0,2

g

Sůl:

0,02

g

Základní příprava:

Před vařením jáhly několikrát spařte horkou vodou ( odstraníte tak nahořklou chuť). Vařte v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly:voda). Hotové jáhly by měly být sypké.

MjlkODh