Úvod » Ořechy, suché plody » Cizrna sušená 500 g


        

Cizrna sušená 500 g

 

Číslo produktu: 515
Vaše cena bez DPH : 25 Kč
Vaše cena s DPH (15 %):
29 Kč

do košíku:
  ks  

Složení: Sušená cizrna Kabuli

 

Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané.

Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou. 

Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.

Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut.


Nutriční hodnoty na 100g: Energie: 1508/357 kJ/Kcal, tuky 5,1g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,7g
sacharidy 57,0g, z toho cukry 4,3g, bílkoviny 20,0g, sůl 0,03g

Skladování:
Skladujte při teplotách do 18°C, relativní vlhkosti vzduchu do 65% a chraňte před slunečními paprsky

Energetická hodnota:

1413/336

kJ / kcal

Bílkoviny:

20,0

g

Sacharidy:                    

43,0

g

-          z toho cukry:

3,6 

g

Tuky:                      

5,7

g

-          z toho nasycené mastné kyseliny:

1,0

g

Sůl:

0,09

g

MGNlMT