Úvod » Vaření, pečení » Čiroková mouka hladká 1 kg


        

Čiroková mouka hladká 1 kg

 

Číslo produktu: 4441
Vaše cena bez DPH : 61 Kč
Vaše cena s DPH (10 %):
67 Kč

do košíku:
  ks  

Čiroková mouka hladká

Čirok patří mezi obilniny pěstované odpradávna, jeho historie sahá až do starého Egypta. Dnes je rozšířen na všech pěti kontinentech, přičemž nejlépe se mu daří v Americe a v Africe. Z nutričního hlediska je ceněn pro svůj vysoký podíl bílkovin, aminokyselin a jako zdroj kvalitních sacharidů. V USA se mu přezdívá pšenice celiaků.

 

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1464 kJ / 345 kcal
Tuky 1,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 72 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 10 g
Sůl 0,01 g

 

Příprava

K přípravě bezlepkového pečiva.
V jakémkoliv receptu (chleba, buchta, ...) je možné nahradit až 60 % běžné mouky moukou z čiroku.

Recepty

  • Čirokový čokoládový koláč s bonbónky Marshmallows

    Tenhle koláč je inspirován Amerikou a jejími bonbónky Marshmallows, které si tamní občané dokážou opékat i na grilu.

    Čirokový čokoládový koláč

    Postup:
    Troubu si předehřejeme na 160 °C. V misce si smícháme mouky s jedlou sodou. Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem a vejcem mixérem do kompaktní pěny, vsypeme mouky se sodou opatrně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nasekanou čokoládu a bonbóny. Těsto vlijeme do pečící nádoby vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut (nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá).

    Pečící nádobu s koláčem necháme chvilku zchladnout na mřížce, pak opatrně koláč s papírem vyjmeme a položíme na mřížku, aby úplně zchladnul. Zatím si v necháme v hrnečku na sporáku rozpustit máslo. Za stálého míchání vsypeme cukr a kakao necháme rozpustit a přidáme dvě lžíce horké vody. Vzniklou polevu rozetřeme na zchladlý koláč a necháme v chladnu ztuhnout. Krájíme na kostičky...

  • Těsto do pečící nádoby cca 20×25 cm:
    150 g čirokové mouky 75 g hladká + 75 g polohrubá
    120 g moučkového cukru
    1 vrchovatá polévková lžíce kvalitního kakaa
    1 kávová lžička jedlé sody
    50 g nasekané hořké čokolády
    hrst nasekaných nebo drobnějších Marshmallows (pěnové růžové a bílé bonbóny)
    250 ml zakysané smetany
    1 vejce

    Poleva:
    50 g másla
    80 g cukru moučka
    2 polévkové lžíce kakaa
    2 lžíce horké vody

 

  • Medový čirokový koláč

    Tak jednoduchý a tak dobrý koláč, zvládnete za chvilinku i když přijde na odpolední kávu nečekaná návštěva.

    Medový čirokový koláč

    Postup:
    Troubu předehřejeme na 160 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme mixérem s cukrem a medem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do husté pěny. Zlehka přimícháme mouky a vinný kámen. Jako poslední jemně zamícháme 4 lžíce oleje.

    Těsto přelijeme do plechu z pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut (až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá). Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Vychladlý ho překlopíme a opatrně sundáme pečící papír. Koláč rozdělíme podélně na polovinu. Jednu polovinu potřeme džemem a druhou opatrně přiklopíme. Koláč pocukrujeme a nakrájíme na malé kostičky.

  • Potřebujeme:
    100 g čirokové polohrubé mouky
    100 g kukuřičné polohrubé mouky
    6 celých vajíček
    80 g krupicového cukru
    80 g medu
    4 polévkové lžíce řepkového oleje
    2 polévkové lžíce vinného kamene (přírodní kypřidlo)
    kůra z celého BIO citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
    ostřejší džem - malinový, višňový, rybízový
    moučkový cukr na posypání
    plech 20 x 30 cm + pečící papír

 

  • Svačinové čirokové bochánky

    Tmavé, křupavé, bez kynutí, rychlé a skvělé.

    Svačinové čirokové bochánky

    Postup:
    Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouky, pohankovou lámanku, sůl, koření, kypřící prášek a jedlou sodu. Přilijeme celý objem podmáslí a několikrát jemně promícháme vařečkou až se suroviny spojí a vytvoří lepivější těsto.

    Těsto odebíráme navlhčenými dlaněmi, vytvoříme bochánek a plníme do silikonových nebo vymazaných keramických formiček na muffiny nebo do papírových košíčků (alespoň tři v sobě) postavených na plechu. Posypeme kmínem a hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.

    Po upečení sundáme opatrně horké formičky s bochánky z plechu na mřížku. Po chvilce je vyndáme z formiček a necháme je na mřížce vychladnout volně bez formiček.

  • Na 10 kusů potřebujeme:
    100 g hladké čirokové mouky
    50 g polohrubé čirokové mouky
    50 g chia mouky
    100 g kukuřičného škrobu
    350 ml podmáslí
    2 polévkové lžíce pohankové lámanky (nemusí být)
    po jedné kávové lžičce soli, kypřícího prášku, jedlé sody a drceného kmínu
    hrubá sůl a kmín na posypání

 

  • Čirokové indické placky

    Taky milujete exotickou kuchyni a už Vás nebaví jíst jako přílohu rýži? Tak zkuste přikusovat tyhle placky, ony totiž voní dálkou.

    Čirokové indické placky

    Postup:
    V misce smícháme všechny suroviny kromě oleje ve vláčné těsto. Jogurt přidáváme po částech a těsto rukou prohnětáváme až máme kouličku hladkého těsta. Necháme ho v misce chvilku odpočinout cca 5 minut.

    Mezitím si nahřejeme teflonovou pánev. Olejem si potřeme dlaně a z těsta odebíráme kousky, které v mastných rukách tvarujeme do placiček o průměru cca 8 cm. Z této dávky jich bude 6–8.

    Opékáme na suché teflonové pánvi při středním plameni cca 3-5 minut z každé strany. Až mají hnědé puchýřky. Podáváme k indickým, arabským i africkým jídlům z jednoho hrnce. Výborné jsou i k hustým polévkám, např. gulášová, čočková, dýňová s kokosovým mlékem.

  • Potřebujeme:
    200 g hladké čirokové mouky
    150–200 g jogurtu řeckého typu (10 % tuku)
    ½ kávové lžičky prášku do pečiva
    1 kávová lžička římského kmínu
    1 kávová lžička nemletého máku
    1 kávová lžička sušeného koriandru (nemusí být)
    sůl podle chuti
    2 polévkové lžíce olivový nebo sezamový nebo arašídový olej

 

  • Čirokovo-banánové koblížky

    Nejlepší jsou koblížky s pomerančovým nebo ostřejším černorybízovým džemem.... Děti moc nemusí kardamon, ale dospělí jeho specifickou chuť v cukrovince tohoto typu jistě ocení.

    Čirokovo-banánové koblížky

    Postup:
    Celé vejce vyšleháme s cukrem, kořením, citrónovou šťávou do žluté pěny. Přidáme rozmačkaný banán a šleháme další tři minuty. Vznikne krásná nadýchaná hmota, do které přisypeme mouku a prášek do pečiva a opět krátce prošleháme až vznikne řidší těsto.

    V hlubším hrnci si rozpálíme sádlo s olejem, tak aby koblížky mohly plavat. Přidáme na plátky mrkev (tuk se pak tolik nepřepaluje). Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme koblížky nebo spíše takové noky a smažíme je z každé strany do zlatova ve vroucím oleji. Osmažené necháme okapat na ubrousku. Zchladlé podle chuti docukrujeme a podáváme samostatně nebo z pikantním džemem.

  • Potřebujeme:
    150 g čirokové mouky hladké nebo 100 g hladké a 50 g polohrubé
    150 g rozmačkaného zralého banánu
    1 celé větší vejce
    2–3 polévkové lžíce cukru
    5 kapek citronové šťávy cca
    ½ kávové lžičky skořice
    1–2 rozdrcené tobolky kardamonu (nemusí být)
    ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez lepku
    olej + sádlo + plátky mrkve na smažení

 

 
Složení 100% čiroková mouka hladká
 
Skladování v suchu a chladu
 
Původ EU

 
 
   

 

 

 

 

YTZjYj